Ds-Smith_Inside_Leksands_KNackebrod.jpg

Hur man gör ett riktigt
gott knäckebröd

Ändra aldrig
på ett bra recept.

Välkommen till Leksands Knäcke Akademi

LEK_TradMedNamn-2.png


SÅ HÄR BÖRJADE DET

 

Vi vet att gammelmormors farmor, Jakobs Karin, bakade knäckebröd redan i början på 1800-talet. På den tiden legobakade hon åt bygdens bönder. Det betyder att hon fick en del av deras mjöl som betalning för att hon bakade brödet. Hon bakade sedan bröd av det som hon acm-bw2.jpgsålde. En bra inkomst till bonderiet som låg ett stenkast ifrån dagens bageri. Karin bakade av närodlad råg, vatten ifrån egen källa.

Så gör vi än idag, i brunnen flyter vatten från samma källa och rågen skördas på så närliggande åkrar som möjligt, och för bästa kvalité mal vi vårt eget fullkornsrågmjöl i kvarnen här vid bageriet. Råg, jäst salt och vatten är fortfarande grundreceptet i de flesta av våra knäckebröd.


PeterJoon-autograf.png
Peter Joon
Knäckebrödsbagare

acm-kulla.png

Lär dig mer om vår historia

En väldigt lång historia på 3 minuter

Gå på virtuell bagerivisning

När Matgeek besökte oss i vårt bageri

Svenska - Knäcke Akademi - ctl00_cph1_DynamicControlContainer1_po_83_dc83_acmdivider fran-sverige.png
DCIM\100MEDIA\DJI_0228.JPG

RÅG FRÅN SVERIGE

Leksands Knäckebröd använder bara svenskt spannmål. Rågen som är basingrediensen i de flesta av våra knäckebröd har som mest rest 34 mil. Vi arbetar tillsammans med bönderna och ställer ännu högre krav på dem än världens hårdast kontrollerade jordbruk, nämligen det svenska. Även all annan spannmål är så närodlad som möjligt så att vi får korta transporter och minskar miljöpåverkan samtidigt som vi stödjer de lokala bönderna. 

Leksands Knäckebröd köper bara spannmål med ursprungsmärkningen ”Från Sverige”, vilket innebär att odlarna följer den svenska strikta lagstiftningen. Vi använder oss aldrig av tillsatser eller bagerihjälpmedel. De få ingredienser som står på förpackningen är det som verkligen är i. 

Redan på 1956 började vi återanvända värmen ifrån våra ugnar för att värma upp bageriet. Vi har fortsatt på samma sätt ända sedan dess, sedan 2013 kan vi skryta med att vi bakar med helt fossilfri energi. Det tycker vi är jättebra!

LindaL-2016_kavel_01.png

Svenska - Knäcke Akademi - ctl00_cph1_DynamicControlContainer1_po_86_dc86_acmdivider

VI ÄR FOSSILFRIA

 

Redan 1956 började vi återanvända värmen ifrån våra ugnar för att värma upp bageriet och varmvattnet. Elen produceras av vatten och vindkraft ifrån Dalakraft. Och sedan 2013 kan vi skryta med att vi bakar med helt fossilfri energi. Det tycker vi är jättebra!

flower1_3.png